Fakültemiz 50.Yıl Etkinlikleri Açılış Programı Yapıldı

Mühendislik Fakültesi 50. Yılı düzenlenen çeşitli etkinlikler ve açılış programı ile kutlandı.

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış programına, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Rektör Yardımcıları, Belediye Başkan Yardımcıları, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Özer, öğretim üyeleri, fakültenin ilk mezun ve hocaları ile öğrenciler katıldı.

50. Yıl Fotoğraf Sergisi ile Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin proje sergisinin de yer aldığı program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın seslendirilmesinin ardından 50. Yıl Kısa Film Gösterisi ile başladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Özer, fakültenin kuruluş süreci hakkında bilgiler vererek, Mühendislik Fakültesi’nin, Fırat Üniversitesi’nin kuruluş sürecine kaynaklık eden en önemli fakültelerden birisi olduğunu söyledi.

1971 yılında ilk mezunlarını veren fakültenin farklı bölümlerinden bugüne kadar toplam 12 bin 596 öğrencinin mezun olduğunu belirten Prof. Dr. Özer, “Kurulduğu günden bu yana yetiştirdiği mühendislerle ülkemizin teknik ve teknolojik kapasitesinin yükseltilmesinde çok önemli katkısı olan fakültemiz, URAP’ın 2015-2016 dönemini kapsayan verilerine göre, mühendislik alanındaki sırlamada Türkiye’de 9’uncu, dünyada ise 719’uncu sırada yer almıştır” dedi.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ise, fakültenin geçen 50 yıllık süreçte kamuya, özel sektöre ve bilim dünyasına nitelikli eleman kazandırdığını söyledi.

Üniversitelerin en önemli görevlerinin başında araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin geldiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Demirdağ, “Üniversitemizde olduğu gibi Mühendislik Fakültesi’nde de eğitim-öğretim kalitesi dünya standartlarının üzerinde. Üniversitelerin en önemli görevlerinden birisi de araştırma ve geliştirme faaliyetleri. Bu açıdan baktığımız zaman üniversitemiz Türkiye’de hatırı sayılır yerde bulunsa da bence olması gereken yerde değil. Eğer dördüncü nesil üniversite olmayı hedefliyorsak, ülkemizin 2023, 2050, 2071 hedeflerini göz önünde bulundurduğumuzda teknolojik gelişim açısından ön plana çıkan alanlardan birisi de mühendislik alanıdır. Hem AR-GE, hem patent çalışmaları konusunda üniversitemizin ve Mühendislik Fakültemizin çalışmalarını yeterli bulmuyorum. Bizim mutlaka dördüncü nesil üniversite olma hayalini gerçekleştirebilmemiz, ülkemizin ve dünyanın hedeflerine hizmet edebilmemiz için daha çok çalışmamız lazım. Bölgemiz cazibe merkezi haline geliyor. Bu kapsamda hükümetimiz ciddi fedakârlıklar yaparak bu bölgeye büyük yatırımlar planlıyor. Bu noktadan baktığımızda özellikle yapılacak yatırımlarda mühendislik alanında yapılacak çalışmalar ön plana çıkıyor, bu alandaki sektörlere daha çok destek veriyor. Bu desteklere mutlaka bizim de öncü olmamız gerekiyor” dedi.

Programda ayrıca, Mühendislik Fakültesi emekli öğretim üyeleri ile ilk mezunlar adına konuşma yapıldı.

Tören, günün anısına emekli öğretim üyeleri ve ilk mezunlara plaket verilmesi ile sona erdi.